Do góry

Dania główne Przepis na:

Boranija

Boranija

Autor: Europa112

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 693

Dodano: 02.09.2014

Odsłon: 13434

Danie jednogarnkowe z kuchni bałkańskiej

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej, albo więcej
  • 350 g mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • około 3 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • korzeń pietruszki
  • olej, pieprz, sól, trochę mąki, wywar albo woda
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. + Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na oleju, wyjąć. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju, zalać wywarem albo wodą, dodać marchewkę, startą na grubych oczkach, posolić, gotować aż marchewka zmięknie. Dodać drobno posiekaną pietruszkę. Po jakimś czasie dodać z 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
    + Nie przesadzać z woda, całość ma mieć konsystencję gulaszu.

  2. + W międzyczasie osobno ugotować fasolkę szparagową, pokrojoną na kawałki około 3 cm długości. Połączyć z resztą, dodać mięso, podgotować jeszcze parę minut, doprawić do smaku i dodać odrobinę zasmażki do całości.
    + A zamiast zasmażki można też zrobić tak: jajko w kubku wymieszać mąką której dodajemy tyle aby zrobiła się gęsta, ale jeszcze płynna masa. Masę wlewamy po kropelkach do gotującej sie zupy.

  3. Gotowanie fasolki osobno i wyjmowanie mięsa właściwie nie jest konieczne; zależy od tego jaka jest fasolka, jakie mięso, i jaką kto ma wprawę w oceniańiu czasu gotowania na oko.

  4. PS. Przepis pochodzi z :
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13246

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń