Do góry

Przekąski Przepis na:

Botwinka z młodymi warzywami

Botwinka z młodymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1672

Dodano:

Odsłon: 108093

Pyszna, prosta w przygotowaniu, pełna witamin zupa.

Składniki

  • wywar mięsny, litr, półtora
  • pęczek botwinki razem z buraczkami
  • młoda marchewka
  • młoda pietruszka
  • kawałek pora
  • młody niewielki seler
  • sól, pieprz
  • ew.sok z cytryny lub koncentrat barszczu czerwonego
  • łyżka śmietany na osobę
  • jajko, 1
  • ziemniaki 2 (ja użyłam młodych)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyścić, marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kosteczkę, botwinkę umyć i drobno posiekać, buraczki pokroić w cienkie plastry. Por, selera i piertuszkę pozostawić w całości.

  2. Ugotować bulion, ja użyłam kawałek schabu z kością. Do gotującego się wywaru wrzucić wszystkie warzywa, oprócz botwinki. Gotować do miękkośći. Dorzucić posiekaną botwinkę, całość jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, a jeśli lubimy bardzej zdecydowane smaki do zupy można dodać sok z cytryny lub koncentrat barszczu czerwonego.

  3. Zupę rozlać do miseczek, podawać z kleksem śmietany, ćwiartką jajka i koperkiem lub szczypiorkiem.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikadona 12 czerwca 2013 Zrobiłam-polecam-jest pyszna:) mniam.
mój mąż i synuś (3,5)zajadali się i prosili o dokładkę;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 czerwca 2011 Spróbuj pokrojoną botwinkę poddusić na masełku, a potem dodań do wywaru. Może kaloryczniejsze, ale za to smak...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 15 czerwca 2011 Kocham buraczki w każdej postaci od wczesnej wiosny po póżną jesien... Twój przepis godny odnotowania... A na upały polecam wszystkim chłodnik litewski...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń