Do góry

Desery Przepis na:

Brzoskwiniowa rozkosz.

Brzoskwiniowa rozkosz.

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2421

Dodano:

Odsłon: 1121

Pyszny placek z brzoskwiniami na kruchym spodzie z dodatkiem powideł śliwkowych.

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 6 jajek
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 mały słoik powideł (200 g)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier puder, żółtka oddzielić od białka i dodać do ciasta. Wyrabiać do połączenia składników. Oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.

  2. Resztę ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami.

  3. Brzoskwinie pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście.

  4. Z białek ubijamy na sztywno pianę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łyżką. Pianę wylewamy na ciasto i ścieramy zmrożone ciasto na tarce o dużych oczkach.

  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. 60 min. Życzę smacznego :-

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pierozki2 13 grudnia 2016 Rozumnie że mąki ziemniaczanej ma być 1 1/2 łyżki? Proszę o sprecyzowanie przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń