Do góry

Desery Przepis na:

Buchty z dżemem

Buchty z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2869

Dodano:

Odsłon: 4105

Pyszne bułeczki idealne na śniadanie.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Drożdże suche mieszamy z mąką, natomiast ze świeżymi najpierw robimy rozczyn. Jajko łączymy razem z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z jajkiem, dodajemy masło, sól i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy i przykrywamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 50 - 55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą rozpłaszczyć w dłoni (lub rozwałkować), na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 25 - 27 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń