Do góry

Desery Przepis na:

Budyniowiec

Budyniowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Budyniowiec"

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 370 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła Do dekoracji: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 125 ml słodkiego białego wina lub soku z winogron
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc
  • 2-3 łyżki rodzynek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier i dodając po żółtku. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.

  2. Przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 150° C. Wystudź.

  3. 120 ml mleka wymieszaj z żółtkami, cukrem, mąką i budyniem. Pozostałe mleko zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej mleko z żółtkami. Budyń gotuj przez kilka minut, dobrze mieszając. Wystudź.

  4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

  5. W rondelku roztop 2 łyżki masła. Dodaj cukier, kakao oraz śmietankę. Mieszając, zagotuj aż do połączenia składników. Biszkopt posmaruj kremem budyniowym. Wierzch wyrównaj łyżką. Rozłóż biszkopty namoczone w winie lub soku. Polej przygotowaną polewą i udekoruj rodzynkami. Przechowuj w lodówce

  6. 70 minut Porcja: 380 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń