Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułeczki

Bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 200

Dodano:

Odsłon: 1273

pyszne lekkie bułeczki na śniadanie , podwieczorek czy kolację. Wybornie smakują z dżemem, czy miodem

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 30m g drożdży
  • 50 g roztopionego przestudzonego masła
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować rozczyn: drożdże, łyżka cukru, 50 ml. ciepłego mleka, łyżka mąki. Odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
    Do rozczynu dodać mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i lekko wyrabiać. ok. 5 min. Wyrobione ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po 30 min. odpowietrzamy ciasto i wyrabiamy w misce kilkukrotnie przerabiając ręką. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.
    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i po lekkim wyrobieniu dzielimy na 12 kawałków. Formujemy bułki i układamy na blasze. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 min. żeby bułki wyrosły.
    Przed pieczeniem robimy jeszcze kruszonkę - 2 łyżki mąki, 1 łyżka twardego masła, 1 łyżka cukru. Składniki szybko łączymy aby powstała kruszonka. Posmarowane mlekiem bułki posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń