Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 968

Dodano:

Odsłon: 3616

Super na podwieczorek do kawki lub herbatki , smakują też dzieciom.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży , ciepłego mleka ,cukru i 1łyżki mąki zrobić rozczyn nakryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.

  2. Do miski wsypać mąkę dodać jajka , sól cukier, cukier waniliowy ,rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka ,wyrabiać na gładkie ciasto . Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe roztopione masło.

  3. Tak wyrobione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

  4. Wyrośnięte ciasto wyjmować porcjami na blat podsypany mąką i formować dowolny kształt bułeczek ,nadziewając też dowolnie tak jak lubimy.

  5. Bułeczki układamy na blaszce przed włożeniem do piekarnika malujemy rozmąconym jajkiem można posypać kruszonką.

  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

  7. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń