Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Przepis dnia 2015-09-24
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9975

Dodano:

Odsłon: 4499

Smaczne, delikatne, puszyste małe co nieco do kawy lub mleka. Zamiast śliwek można użyć jabłek, musu jabłkowego lub ulubionego nadzienia. Gorąco polecam :-)

Składniki

  • Z podanych proporcji wyszło mi 20 bułeczek:
  • mąka pszenna 50 dag
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy
  • drożdże 3,5 dag
  • mleko letnie 3/4 szkl.
  • jajko duże 2
  • masło 7 dag
  • dodatkowo:
  • śliwki ok. 30 dag
  • masło 2 dag
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 4-5 łyżek letniego mleka, wymieszać do rozpuszczenia składników i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło, przestudzić.
    Do mąki dodać sól, resztę cukru i cukier waniliowy, wymieszać.
    Dodać jajka i rozczyn drożdżowy, letnie mleko i wszystko wymieszac łyżką aż składniki się połączą. Dolać przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie ciasto (jesli jest zbyt rzadkie dodać troszkę mąki ale nie za dużo żeby bułeczki nie były twarde).
    Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. godziny.

  2. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wyciąć kółka.

  3. Każde kółko rozpłaszczyć dłonią, na środek ułozyć po dwie połówki śliwki i dokładnie zlepić. Uformowane bułeczki odkładać zlepieniem pod spód na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
    Masło stopić i posmarować nim wierzch wyrośniętych bułeczek.

  4. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni
    Jeszcze ciepłe, ale nie gorące oprószyć cukrem pudrem.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń