Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z ciasta francuskiego z malinami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 112
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2712
Składniki
Obydwie mąki wsyp do miski. Sól rozmieszaj w wodzie z octem, wlej ją do mąki, dodaj jajko, zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią, włóż do lodówki na dwie godziny.
Masło pokrój na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Włóż je między dwie folie lub mokre płótno, rozwałkuj na grubość 2 cm, odstaw do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki, posyp mąką, rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Na środku rozłóż schłodzone masło. Rogi ciasta połóż nad ciastem. Rozwałkuj je na prostokąt. Złóż na trzy i schowaj do lodówki na 2 godz. Wyjmuj ciasto sześć razy, wałkuj i ponownie składaj.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Pokrój je w prostokąty, na każdym ułóż łyżkę marmolady. Zawiń ciastka, natnij je w kilku miejscach. Piecz w temp. 200° C 15 minut.
Gdy rozwałkowujemy ciasto francuskie, róbmy to zawsze w jedną stronę – nie pociągając wałka do siebie, ale zawsze od siebie do przodu. Najlepiej robić ciasto w bardzo chłodnym miejscu.Źródło: Dobry Tydzień