Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z truskawkami

Bułeczki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 290

Dodano:

Odsłon: 96

Można dodać oczywiście inne owoce. Pomysł na nie przyszedł mi do głowy po obejrzeniu przepisu na rogaliki od kuchmariola63.

Składniki

  • mąka 700 g
  • jajka 2 szt.
  • olej 100 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 300 ml
  • drożdże 40 g
  • mleko do posmarowania bułeczek, cukier perlisty (opcjonalnie)
  • Truskawki ok. 25 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do ok. połowy szklanki podgrzanego mleka, dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, resztę podgrzanego mleka, olej, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać mniej więcej takie same kawałki ciasta i zawijać truskawki (najlepiej świeże lub jeszcze zamrożone). Gotowe bułeczki zostawiać jeszcze kilka minut do wyrośnięcia i przez samym włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec do zarumienienia w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń