Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można dodać oczywiście inne owoce. Pomysł na nie przyszedł mi do głowy po obejrzeniu przepisu na rogaliki od kuchmariola63.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Drożdże pokruszyć do ok. połowy szklanki podgrzanego mleka, dodać łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, resztę podgrzanego mleka, olej, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać mniej więcej takie same kawałki ciasta i zawijać truskawki (najlepiej świeże lub jeszcze zamrożone). Gotowe bułeczki zostawiać jeszcze kilka minut do wyrośnięcia i przez samym włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać cukrem perlistym. Piec do zarumienienia w 180 stopniach.