Do góry

Dania główne Przepis na:

Bulion wołowy

Bulion wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Bulion wołowy"

Składniki

  • 40 dag pręgi wołowej
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • po 2 gałązki tymianku
  • roz marynu i bazylii
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 10 dag boczku
  • sól
  • mielony pieprz
  • olej
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść z błonek, opłucz. Włóż do miski, zalej czerwonym winem. Oczyść marchewki oraz pietruszki, pokrój je w cienkie paseczki. Dodaj do mięsa razem z obraną i pokrojoną w krążki cebulą, ziołami, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Odstaw na godzinę.

  2. Po tym czasie zlej wino. Mięso wyjmij, osusz. Boczek pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, przesmaż na rumiano. Dodaj mięso, obsmaż z każdej strony. Zalej 4 szklankami wody i winem z marynaty. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 3 godziny. W razie potrzeby, dolej wody.

  3. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je i pokrój na kawałki. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przygotowane wcześniej warzywa. Gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę udekoruj szczypiorkiem, podawaj z mięsem.

  4. Czas ok. 240 min; porcja – 300 kcal, cena 4,40 zł.

  5. Kolor zupy wzmocnisz, doprawiając ją curry lub bezwonną kurkumą.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń