Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki hamburgerowe na podmłodzie

Bułki hamburgerowe na podmłodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 742

Dodano:

Odsłon: 60

Klasyczne bułki pszenne hamburgerowe tyle że na podmłodzie (zaczynie). Długo szukałam dobrego przepisu. Potem opracowałam swój (na bazie 3 przepisów), ale nie byłabym sobą gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy, czyli w tym przypadku podmłody. Bułki są duże (ok. 200g) i puszyste a co najważniejsze mega smaczne. Idealne na obiad z hamburgerem w roli głównej.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750, woda 200 ml, drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO WŁAŚCIWE : mąka tortowa typ 450 (280g), mleko (50ml), sól (1 łyżeczka), drożdże suszone (1 łyżeczka), cukier (1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, sól, cukier, drożdże.
    3. Masło rozpuścić w rondelku z mlekiem. Dodać do ciasta.

  3. 4. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    5. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.

  4. 6. Odstawić na 1,5-2h w ciepłe miejsce (do podwojenia lub potrojenia objętości).
    7. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i uformować kule

  5. 8. Kule spłaszczyć ręką.

  6. 9. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 45 min - 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wkładam w ciepły ok. 40-50 st. C piekarnik i czekam aż wygarują do odpowiedniej dla mnie wielkości).

  7. 10. Przygotować pomadę z mąki i wody.

  8. 11. Pomadą smaruję bułki.

  9. 12. Posypuję bułki sezamem.

  10. 13. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół).
    14. Piec 20-25 min.

  11. Z podanego przepisu otrzymujemy ok. 800g ciasta. Ja z tej porcji robię 4 duże bułki po ok. 200g każda. Są naprawdę mega syte:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń