Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraczana przystawka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 160
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 160
Składniki
Botwinkę opłucz, osusz, odetnij listki (wykorzystaj je do innej potrawy). Buraczki oczyść starannie, ale nie obieraj. Wrzuć na osolony wrzątek z łyżką octu i ugotuj do miękkości (20-30 minut). Odcedź na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia, obierz.
W tym samym czasie w osobnym garnku z posoloną wodą ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odlej je, ostudź i obierz. Buraczki oraz ziemniaki pokrój w dużą kostkę lub na ćwiartki.
Dymkę oczyść, posiekaj ze szczypiorem. Ogórki pokrój w plasterki. Wymieszaj z buraczkami i ziemniakami. Posyp dymką. Całość skrop olejem, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Udekoruj koperkiem.
Czas ok. 40 min; porcja – 230 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety