Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraczano-śledziowa sałatka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Wyszorowane buraki wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj w łupinach do miękkości (ok. 60 min). Wyjmij, ostudź. W osobnym naczyniu ugotuj w mundurkach umyte starannie ziemniaki (ok. 20 minut). Odlej, odłóż do ostudzenia.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Filety śledziowe osącz z zalewy. Jeśli są bardzo słone, namocz je w letniej wodzie lub w mleku. Po osączeniu pokrój w kostkę lub w paseczki.
Umyte jabłko pozbaw gniazda nasiennego, drobno posiekaj. Odlej z zalewy groszek i fasolkę. Warzywa przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. W misce wymieszaj groszek, fasolę, jabłko, cebulę oraz pokrojone kawałki śledzia.
Przestudzone ziemniaki oraz buraki obierz z łupinek, pokrój w kostkę. Dodaj do składników sałatki, wymieszaj.
Całość połącz z majonezem, dopraw do sma ku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem dobrze schłodź.Źródło: Świat kobiety