Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na zimę z majerankiem

Buraczki na zimę z majerankiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 909

Dodano:

Odsłon: 19839

Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)

Składniki

  • 4 kg buraczków
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć, obrać i pokroić na części. Im drobniej pokroimy, tym szybciej się ugotują :)

  2. Po ugotowaniu buraczki odcedzić.

  3. Buraczki potrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dodać cukier, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Jeśli w burakach jest zbyt mało soku (wszystko zależy od gatunku), to można dodać trochę wywaru, aby nie były za suche.

  4. Gorące buraczki nakładać do słoiczków i odstawiać do góry dnem na co najmniej dwie godzinki - w ten sposób nie trzeba będzie ich osobno wekować.

    Smacznego!

  5. Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń