Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3504
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 235
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3504
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 235
Składniki
Buraczki umyć, obrać i pokroić na części. Im drobniej pokroimy, tym szybciej się ugotują :)
Po ugotowaniu buraczki odcedzić.
Buraczki potrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dodać cukier, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Jeśli w burakach jest zbyt mało soku (wszystko zależy od gatunku), to można dodać trochę wywaru, aby nie były za suche.
Gorące buraczki nakładać do słoiczków i odstawiać do góry dnem na co najmniej dwie godzinki - w ten sposób nie trzeba będzie ich osobno wekować. Smacznego!
Uwagi, sugestie, propozycje :-) Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.