Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki starte na zimę

Buraczki starte na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 796

Robię co roku tak samo i później mam do zup i surówek.

Składniki

  • 2,400 kg buraków czerwonych,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć i ugotować na miękko (buraczek dobrze ugotowany jest wtedy gdy przy obieraniu za pomocą rąk skórka sama schodzi).

  2. Pokrojone na kawałki buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej,

  3. Dodać sól, cukier, ocet i pieprz dokładnie wymieszać,

  4. Odstawić do puszczenia soków.

  5. Następnie wkładać do słoików i szczelnie zakręcić.

  6. Do dużego garnka lub kotła położyć ściereczkę ustawić słoiki i zalać wodą prawie pod pokrywkę. Wstawić do gotowania, od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut.

  7. Pozostawić na noc w garnku. Wyszło mi pięć słoików półlitrowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń