Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraki nadziewane strogonowem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 227
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 227
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Buraki obrać, opłukać. Zalać posolonym wrzątkiem z dodatkiem octu. Gotować 40 minut. Ziemniaki obrać, gotować 30 minut w posolonej wodzie. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Pieczarki oczyścić, grzyby pociąć na połówki. Ogórki pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć mięso. Posypać solą, smażyć 2-3 minuty. Potem dołożyć grzyby i smażyć kolejne 2-3 minuty. Do składników na patelni dodać ogórki. Całość podlać winem oraz śmietaną. Gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do potrawki i gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Ugotowane buraki wyjąć, przestudzić. Z każdego odciąć wierzch i półokrągłą łyżeczką wydrążyć środek. Ziemniaki odcedzić, utłuc, utrzeć z mlekiem. Purée przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Część wydrążonych kulek buraczanych dodać do potrawki. Gotową nałożyć do buraków. Obłożyć resztą buraczanych kulek. Podawać z purée. Gotowe danie udekorować majerankiem.Źródło: Życie na gorąco