Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger z sosem a la McDonalds

Burger z sosem a la McDonalds

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 20239

Niskokaloryczny burger wołowy lub indykowy z pysznym sosem. KALORYCZNOŚĆ PORCJI: mała bułka 150, burger 115, ser 30, sos normalny 60, sos light 40, warzywa 10-20, RAZEM: ok 360 kcal w wersji pełnej, 340 w wersji light. SMACZNEGO!

Składniki

  • Burgery: mięso mielone do wyboru, pół kilograma
  • mała cebula, 1
  • sól, pieprz, mieszanka ziół, ew. ulubiona przyprawa, wg uznania
  • czosnek, 1-2 ząbki, jak kto lubi
  • na sos: 2 łyżki majonezu LUB:
  • 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • musztarda, pół łyżeczki
  • cukier, pół łyżeczki
  • ocet, pół łyżeczki
  • CZOSNEK GRANULOWANY, spora szczypta
  • do burgerów: gotowe przekrojone bułki
  • sałata lodowa i ogórek konserwowy
  • po plastrze sera mozarella na bułkę
  • inne warzywa wg uznania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę siekam bardzo drobno, dodaję do mięsa, potem czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i formuję nieduże, w miarę cienkie burgery, wychodzi 8-9 po 60-70 gram każdy (ok. 115 kcal na sztukę), układam je na kawałkach folii kuchennej, składam jeden na drugim i wkładam do zamrażalnika na pół godziny.

  2. W tym czasie robię sos: mieszam wszystkie składniki i odstawiam, ale co jakiś czas przemieszam, żeby cukier się rozpuścił. Myję i kroję warzywa (żeby było oryginalnie makdonaldowo ;) używam tylko sałaty i cieniutko pokrojonych korniszonów, ale wiadomo, że każdy doda to, co lubi ;))

  3. Rozgrzewam patelnię, najlepiej grilową, smażę bez tłuszczu. Układam 2-3 burgery i obok taką samą ilość spodów od bułek, smażę mięso, a bułki sie grzeją. Po 6-7 minutach przewracam burgery, kładę na nich po plastrze sera i zdejmuję połówki bułek, a kładę w to miejsce ich górne części.

  4. Burgery smażą się z drugiej strony, ser na nich topnieje, a ja na ciepłe spody bułek daję po łyżeczce sosu i kawałku sałaty. Gdy burgery są gotowe, kładę je na przygotowane spody, na nich plastry warzyw, na warzywa znów łyżeczka sosu i w końcu górna część bułki. Voila! Gotowe :)

  5. P.S. Wiadomo, że nie trzeba wszystkiego od razu usmażyć, ja robię te 8-9 burgerów, na raz smażę 3-4, reszta czeka zamrożona na swój czas :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń