Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1861
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1740
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1861
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1740
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 106
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 64
Składniki
Pokroić bakłażany na duże kawałki i pozostawić je na kilka godzin w wodzie z solą. Następnie usmaż bakłażana z dużą ilością oliwy z oliwek. Usmażonego bakłażana wyłuż na ręczniki papierowe do wyschnięcia. Cebulę i seler pokrój w cienkie plasterki. Smaż cebulę i seler w dużej ilości oliwy z oliwek do zbrązowienia. Następnie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Mieszamy całość uważając aby papryka się nie przypiekła. Gdy papryka jest mięka dodajemy bakłażan, pomidory, kapary, oliwki, sól i pepeperoncino. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez około 15 minut dodając trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę cukru, i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez pokrywki do odparowania płynu. Dodajemy świeżą bazylią. Caponata jest znakomita na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego