Do góry

Dania główne Przepis na:

Caponata

Caponata

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 2273

Znakomite włoskie danie na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 3 dojrzałe pomidory
  • seler
  • kapary
  • zielone oliwki w zalewie
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • sól
  • chilli
  • świeża bazylia
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokroić bakłażany na duże kawałki i pozostawić je na kilka godzin w wodzie z solą. Następnie usmaż bakłażana z dużą ilością oliwy z oliwek. Usmażonego bakłażana wyłuż na ręczniki papierowe do wyschnięcia. Cebulę i seler pokrój w cienkie plasterki. Smaż cebulę i seler w dużej ilości oliwy z oliwek do zbrązowienia. Następnie dodaj czerwoną paprykę pokrojoną w dużą kostkę. Mieszamy całość uważając aby papryka się nie przypiekła. Gdy papryka jest mięka dodajemy bakłażan, pomidory, kapary, oliwki, sól i pepeperoncino. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość przez około 15 minut dodając trochę wody, jeżeli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę cukru, i gotujemy jeszcze przez kilka minut bez pokrywki do odparowania płynu. Dodajemy świeżą bazylią. Caponata jest znakomita na gorąco ale jeszcze lepsza na zimno. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 14 lipca 2011 Ile tego selera i jaki -w korzeniu,łodygach?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń