Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio - salatka z rostbefu

Carpaccio - salatka z rostbefu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 133

Trochę inne spojrzenie na klasyczne carpaccio

Składniki

  • Stek z rostbefu wołowego
  • Ser dojrzewający twardy
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki zielone
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet z czerwonych pomaranczy
  • Musztarda delikatesowa
  • Cytryna
  • Chilli
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zamrozony stek z rostbefu wolowego kroimy na cienkie plastry ( jezeli dysponujemy wolowina dlugo dojrzewajaca nie musimy obawiac sie, ze przez plastry nie bedzie przeswitywac Palac Kultury - delikatnie grubsze kawalki pozwola nam nacieszyc sie smakiem miesa) .
    Napisalem zamrozony , gdyz jak zapewne juz doskonale wiecie latwiej jest go w ten sposob pokroic . Jest tez to chyba najszybszy sposob na zjedzenie dobrej jakosci steka nie czekajac na rozmrozenie - zazwyczaj w tej formie sa one dostarczane od producentow.
    Ser rowniez kroimy na plastry - platki i mieszamy z miesem ( stad pozwolilem sobie na uzycie nazwy salatka - nie jest to klasyczne carpaccio ulozone pod linijke) .
    Oliwki zielone niedbale odcedzamy z zalewy i ukladamy na miesie.
    Calosc posypujemy przekrojonymi na pol pomidorami koktajlowymi

  2. Sos :
    Proporcje zostawiam do smaku , zaleznie od tego jak wyraziste ma byc danie :
    - Oliwa z Oliwek ( uzywam oliwy greckiej z paprykami chilli i skorka cytrynowa)
    - ocet z czerwonych pomaranczy
    - sok z cytryny ( dzieki skorce w oliwie dodawac w tym przypadku nie musze)
    -musztarda delikatesowa
    - sol i kolorowy pieprz

    Skladniki energicznie mieszamy . Jezeli musztarda pozostawia grudki , estetyczniej bedzie zlac odstala oliwe i uzyc jej samej do polania posilku

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń