Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 744

W piekarni niedaleko mojego domu można kupić puszyste i pachnące cebularze. Tak smaczne, że zjadam tuz za rogiem w drodze do domu. Uwielbiam ten smak oraz ich prostotę. W domu lubię eksperymentować z tradycyjnymi smakami więc połączyłam cebulkę z tymiankiem oraz wykorzystałam mąkę żytnią. W domu od rana pachniało smażoną cebulką, a potem piekącymi się cebularzami. Zjedliśmy je na śniadanie. Myślałam, że zostanie może coś do pracy na drugi dzień, ale chyba zostaną same okruszki.

Składniki

  • 25 g drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej do rozczyny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g makie pszennej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier
    Całość dokładnie wymieszać ( tak aby nie było grudek), przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut

  2. Na stolnicę przesiać mąkę żytnia i razową, dodać 2 łyżeczki soli, rozczyn drożdżowy i ciepła wodę, całość wyrabiać minimum 10 minut aż ciasto będzie elastyczne, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne i przykleja się do dłoni to dodać więcej mąki pszennej
    Gdy ciasto będzie wyrobione przełożyć je do misy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce

  3. Cebule pokroić na talarki, na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na jasny złoty kolor ( cebulka nie może być spalona), dodać tymianek i szczyptę soli do smaku i odstawić cebulkę do wystygnięcia

  4. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 10 kuleczek i formować okrągłe placuszki na szerokość około 10 cm i grubość około 1 cm
    Placuszki wyłożyć na blaszki wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut

  5. Po 15 minutach cebularze posmarować rozbełtanym jajkiem i położyć na nie smażoną cebulkę z tymiankiem
    Piekarnik rozgrzać na 200 stopni góra dół lub funkcja pizza i piec placuszki około 15 minut, aż cebularze będą wyrośnięte i o złotym kolorze
    Cebularze można podawać na ciepło lub na zimno

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń