Do góry

Dodatki Przepis na:

chałka

chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2524

Dodano:

Odsłon: 10016

pyszna domowa chałka na drożdżach na bazie przepisu z ziołowego zakątka

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka soli
  • 425 g mąki + około 150 g w zapasie
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • dodarkowo: jajo, łyżka mleka, sezam i mak /do wykończenia/
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży przygotowuję rozczyn. Podgrzewam trochę mleka, dodaję drożdże i łyżeczkę cukru, mieszam do jednorodnej cieczy i odstawiam. Czekam, aż pojawi się pianka - to znak, że drożdże pracują.

  2. Do dużej miski wlewam ciepłe /35-40 stopni Celsjusza/ mleko i wodę, dodaję drożdże, odstawiam na około kwadrans. Roztapiam masło. Jaja rozkłócam.

  3. Do miski dodaję mąkę, cukier i sól. Powoli wyrabiam ciasto. Dodaję stopniowo jaja i masło. Wyrabiam. Dodaję zapas mąki - podsypuję, wyrabiam. Tyle, ile trzeba - czyli tyle, ile zje ciasto.
    I teraz zaczyna się zabawa w prawdziwe wyrabianie. Bo chałkę wykręcam przez pół godziny.
    Po pół godzinie przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski. Nakrywam ścierką. Odkładam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po około 40 minutach odgazowuję ciasto. Po upływie kolejnych 40 - odgazowuję ponownie /wystarczy pięścią uderzyć ciasto/.

  4. Po upływie 2 godzin dzielę ciasto na 4 w miarę równe części. Formuję z nich wałki. Oprószam blat mąką, rozkładam wałki. Łączę końcówki na samej górze. I przekładam wałki jeden pod drugim. Albo nad drugim. Albo trzecim. Robię to ekstremalnie dowolnie /ale w sieci można znaleźć cudowne filmy instruktażowe, do których - niestety, nie mam cierpliwości/. Zaplecioną chałkę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywam ścierką i odkładam na 30-40 minut. Niech się napuszy.

  5. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Po przerwie na kawę dwukrotnie smaruję chałkę rozkłóconym jajem z mlekiem. Posypuję sezamem i makiem.

    Piekę ciasto 30-40 minut. Jak zaczyna mocno się rumienić - okrywam folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozenkamaria 15 stycznia 2017 To taka domowa bidulka. Ja kupuję chałkę w sklepie koszernym na Twardej 4a. Muszka nie siada! Wysoka, ładnie upieczona i smakuje zawsze, nawet sucha. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nikki981 02 czerwca 2014 i tak wygląda ładniej niż z niektórych filmów :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń