Do góry

Desery Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 5092

zwana też plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, masło roztopić a jaja ubić z cukrem.

  2. Powyższe składniki dodać kolejno do mąki i wyrobić ciasto. Na zakończenie wsypać bakalie, wymieszać i odłożyć na ok. 24 godziny do chłodnego pomieszczenia.

  3. Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować tej samej długości wałek. Złączyć wszystkie części na jednym końcu i zapleść warkocz.

  4. Ciasto włożyć do foremki. Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką (łyżka masła + 3 łyżki mąki + 2 łyżki cukru – nieuwzględnione w składnikach). Pozostawić do wyrośnięcia.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabi_mniammniam 29 grudnia 2011 Witam. Tutaj nie ma żadnej reguły. Ja próbowałam 3 razy zanim się w końcu udało. Wewnętrzne części wykręcałam na zewnątrz, zewnętrze do środka, patrząc czy kształt jest w miarę podobny do typowej chałki. I tak po wyrośnięciu wszystkie części się fajnie zrosną ze sobą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 grudnia 2011 Taka domowa chałka musi być pyszna, bo świeża, ciepła i pachnąca. Wybacz pytanie laika, ale jak zrobić warkocz z 5 części ? Którą z którą skręcać ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń