Do góry

Desery Przepis na:

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 6497

Chałka drożdżowa w sam raz na śniadanie. Doskonała z konfiturą lub dżemem - także domowej roboty. Ciasto zrobione samodzielnie na pewno będzie smakowało o niebo lepiej niż to pochodzące z cukierni. :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz2 łyżki mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10 min.

  2. Międzyczasie ucieramy na puszystą masę żółtka z resztą cukru. Następnie do zaczynu drożdżowego dodajemy masę żółtkową, sól i resztę mąki rozrobioną z proszkiem do pieczenia.

  3. Do ciasta dodajemy wreszcie roztopione i przestudzone masło. Następnie wyrabiamy ręcznie, dodając tyle mąki, aby ciasto nie przyklejało się do ręki i miało jednolitą oraz gładką konsystencję.

  4. Ciasto odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce, aby dalej rosło. Gdy już podwoi swoją objętość wyjmujemy kawałek i dzielimy go na 4 części. Formujemy z nich wałki, które łączymy ze sobą na jednym końcu. I wreszcie pleciemy warkocz. :)

  5. Gotową chałkę odstawiamy raz jeszcze w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Następnie czas na pieczenie. Kładziemy zatem naszą chałeczkę na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z wierzchu smarujemy chałkę białkami (wykorzystujemy te pozostałe z jajek użytych do ciasta) rozrobionymi z odrobiną wody, dzięki temu ciasto będzie pięknie błyszczeć.

  6. Blachę wstawiamy do pieca na około 30-40 minut. Temperatura w piecu nie powinna przekraczać początkowo 180 stopni. Gdy po 20 minutach ciasto zbrązowieje możemy obniżyć temp. do 150 stopni.

  7. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 26 marca 2012 Chałkę, która jest na zdjęciu robiłam właśnie 1-wszy raz w życiu i jak widać nawet się udała. Skoro dałam radę to "nie taki diabeł straszny jak go malują". :) A zaplecenie warkocza na prawdę nie jest takie trudne. I tak najważniejsze w chałce jest ciasto, aby było wyrośnięte i pulchne, a wygląd to już rzecz drugorzędna. Zatem przepis polecam i zachęcam do eksperymentów z zaplataniem. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulenka34 23 marca 2012 pierwszy raz sama bym tego nie zrobiła. zwłaszcza jakieś zaplatanie w warkocz. za trudne - niestety ;(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń