Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3366

Dodano:

Odsłon: 2115

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 50 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kruszonka
  • 50 g miękkiego masła,
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki,
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,
    dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,
    jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,
    wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,


  2. ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,
    przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,
    zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,
    nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
    pieczemy ok 35 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń