Do góry

Przekąski Przepis na:

Chałka z marcepanem i wiśniami

Chałka z marcepanem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3816

Dodano:

Odsłon: 4551

Już chyba z 5 razy przymierzałam się do tego, aby dodać przepis na chałkę. I tym razem mi się udało. Mój A. był w pracy więc nikt mi jej nie skubał przed zrobieniem zdjęć, mogłam spokojnie sobie wszystko przygotować :-) Zawsze byłam wierna jednemu przepisowi, ale jak to bywa... już mi się znudził. U mnie w kuchni na rutynę nie ma czasu. Tym razem dodałam więc marcepan i wiśnie... Moje spostrzeżenia odnośnie tego połączenia? Para idealna!

Składniki

  • chałka: 3,5 szkl mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 1 jajko L
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 laska wanilii
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kruszonka: 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • dodatki: 100g masy marcepanowej
  • wiśnie w żelu
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1/2szkl ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże wrzucamy do miseczki, a następnie dokładnie mieszamy i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Jeżeli jest bardzo ciepło, trwa to ok 3 - 5 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na chałkę i zaczyn. Całość zarabiamy bardzo dokładnie, do momentu, aż przestanie się lepić. Podana ilość mąki powinna wystarczyć. Jeżeli jednak ciasto się nadal klei, tylko lekko podsypujemy je mąką. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ścierką na ok 1 godzinę.
    Ciasto po wyrośnięciu ponownie przerabiamy i dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim kawałki marcepanu i wiśnie w żelu, a następnie rolujemy tworząc wałek długi na ok 30cm.

  2. Z powstałych wałków pleciemy chałkę.W internecie jest bardzo dużo poradników jak to zrobić. Może i ja dodam w niedługim czasie swój :-)

  3. Chałkę przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie robimy kruszonkę - wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania mieszamy w misce (palcami lekko rozcieramy grudki).
    Wyrośniętą chałkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175*C przez ok 35 minut.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń