Do góry

Przekąski Przepis na:

Chees-y, czyli ażurowe chipsy z sera

Chees-y, czyli ażurowe chipsy z sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2346

Dodano:

Odsłon: 9271

Szybka przekąska, która może być albo samodzielnym gwoździem programu, albo dodatkiem do zup kremów czy sałatek. Wystarczy tylko dowolny gatunek żółtego sera, tarka o drobnych oczkach i rozgrzany piekarnik. W sumie kilkanaście minut i Wasze chees-y są gotowe. Moje powstały o poranku, przed wyjściem do pracy.

Składniki

  • 150 g (lub więcej) dowolnego żółtego sera w kawałku; najlepsze są twarde, typu parmezan
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przygotować blachę z papierem do pieczenia.
    Nakładać na papier formując krążki o dowolnej średnicy i wysokości około 0,5 cm, lekko docisnąć dłonią. Zachować odstęp około 3 cm między porcjami.
    Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza do 15 minut, żeby chipsy się nie spaliły, a jedynie zezłociły, inaczej będą gorzkie.
    Delikatnie ściągnąć z blachy na ręcznik papierowy lub papier śniadaniowy, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 grudnia 2017 Taki ser jest mi/nam znany i często go robimy, gdy nic się nie chce, a mamy fajny film do obejrzenia xD Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń