Do góry

Dania główne Przepis na:

Chicken burger przepis na dmowe burgery z kurczakiem

Przepis dnia 2016-07-11
Chicken burger przepis na dmowe burgery z kurczakiem

Autor: ekspansja-smaku

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1403

Dodano: 30.06.2016

Odsłon: 2363

Fast foody zwykle kojarzą się z niezdrową żywnością, przesyconą chemicznymi dodatkami i kilogramami tłuszczu. Jednak te burgery z kurczakiem są inne-przygotowane w domowym zaciszu, wolne od środków typu konserwanty czy glutaminian sodu, są pełnowartościowym posiłkiem, na który możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. W skład burgerów wchodzą podstawowe składniki, tylko kotlety z fileta zrobiłam grillowane a nie smażone. Myślę że mięsko przygotowane w ten sposób jest zdrowsze i mniej tłuste. Choć nie nazwałabym tych burgerów dietetycznym posiłkiem :). Ale za to smak wspaniały dla którego od czasu do czasu warto zgrzeszyć.

Składniki

  • składniki na 6 bułek 500g mąki pszennej 150ml mleka 150 ml wody 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki masła 1 ły
  • a ponadto : 1 podwójny filet z kurczaka 4-6 plasterków żółtego sera 2 pomidory 1 cebula sałatkowa 3-4 liście sałaty 6 dużych pat
  • składniki na panierkę kurczaka 1 jajko 100 ml mleka 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki mąki 1/4 szklanki bułki tartej
  • składniki na sos sól i pieprz do smaku 6 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku pieczemy bułeczki. Jeżeli macie gotowe to ten proces Was nie dotyczy :)
    Na patelni roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól. dolewamy wodę, mleko i wystudzone masło. Wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mąką.Z gotowego ciasta formujemy 6 bułek, układamy na blasze, smarujemy olejem, posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C. przez 15 minut.

    Bułki stygną a my w między czasie przygotowujemy sos - w miseczce mieszamy ketchup z majonezem i odstawiamy.

  2. Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety.
    Sałatę i pomidory płuczemy, pomidory kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

    Przygotowujemy panierkę : Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, mleko wlewamy również do głębokiego talerza. Mąkę i bułkę wsypujemy na osobne talerzyki- do bułki dosypujemy kurkumę.

  3. Kotlety z kurczaka namaczamy w mleku, następnie w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety grillujemy na kratce w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach C. lub smażymy na patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Pod koniec pieczenia/smażenia kładziemy na kotlety po jednym plasterku sera (żeby się rozpuścił). Na przekrojone bułki układamy sałatę, kotlet, polewamy sosem, układamy pomidora, cebulę i znów sałatę. Burgera przekłuwamy wykałaczką.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń