Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chili con carne z brokułami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 172
Składniki
Oczyść, obierz i opłucz marchewki, cebulę, seler i czosnek. Czos- nek przeciśnij przez praskę, a pozos- tałe warzywa pokrój w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Zrumień na niej mięso mielone.
Mięso oprósz solą i pieprzem. Dodaj czosnek i pokrojone warzywa, wsyp suszone oregano. Dołóż też koncentrat pomidorowy i wsyp szczyptę cukru. Mieszając, smaż składnki ok. 3 minut.
Dodaj pomidory razem z zalewą. Mieszając, smaż 5 min. Przełóż wszystko do garnka, wlej gorący blion. Duś 10 min. Brokuły podziel na małe różyczki. Opłucz je i dodaj do gulaszu. Gotuj ok. 10 min. Boczek pokrój, wysmaż na chrupiąco.
Pieczywo pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Wsyp pieczywo i usmaż na rumiano. Szczypiorek grubo posiekaj. Gulasz rozlej do kokilek. Posyp grzankami, boczkiem i szczypiorkiem. Dodaj po kleksie śmietany. Oprósz pieprzem.
Gulasz z mięsa mielonego, pomidorów i warzyw będzie tym lepszy, im więcej dodasz do niego ziół. Jeśli masz w domu świeże oregano, zastąp nim suszone.Źródło: Tina