Do góry

Sałatki Przepis na:

„chińska” surówka…

„chińska” surówka…

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 17569

Dodano:

Odsłon: 11312

bardzo smaczna surówka bardzo zbliżona w smaku do tych z chińskich knajpek, ale to jeszcze nie ta, więc szukam nadal…

Składniki

  • pół niedużej główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • zalewa: pół szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego (może być też jabłkowy albo winny)
  • ćwierć szklanki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki chili w płatkach (ja posypałam sproszkowanym)
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroić lub poszatkować na cieniutkie paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą.

  2. Składniki zalewy wymieszać razem dokładnie i zalać nimi surówkę. Następnie należy ją dobrze ugnieść – najlepiej rękami. Chodzi o to, by kapusta puściła soki. Surówkę odstawić w chłodne miejsce na 1 lub 2 godziny, aby „się przegryzła”…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń