Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb graham z sokiem z aronii

Chleb graham z sokiem z aronii

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 814

Dodano:

Odsłon: 44

Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go na zakwasie. Zamiast wody użyłam soku z aronii. Sok nadał fajny kolor i aromat.

Składniki

  • Zakwas 200-300g
  • Mąka chlebowa typ 750 – 200g
  • Mąka pszenna razowa (graham drobny) typ 1850 - 400g
  • Sok z aronii 400ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Nasiona dyni, słonecznika i.t.p.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 2 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
    2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
    4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.

  2. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).

  3. 6. Do pozostałego zakwasu dodać mąki, sok, sól , nasiona i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Lekko wyrobić.
    8. Przełożyć do miski nasmarowanej oliwą do garowania.
    9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje nawet 4-6h.

  4. Pieczenie:
    1. Chleb przełożyć na łopatę i zsunąć do piekarnika. Piekarnik sparować i nagrzać do 220 st. C. W tej temperaturze piec ok. 50 min.
    2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 22 lipca Piekłam bułki z musem z aronii, super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń