Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb na sodzie oczyszczonej

Chleb na sodzie oczyszczonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 128

Dodano:

Odsłon: 3085

Pyszny, wilgotny z chrupiącą skórką

Składniki

  • 25 dkg maki pszennej
  • 25 dkg maki pszennej razowej
  • 420 ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mąka razowa do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

  2. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

  3. Wlać maślankę i wszystko razem wymieszać do momentu zebrania całej mąki ze ścianek miski.
    Ciasto powinno być miękkie i kleiste.

  4. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować kulkę i posypać mąką.

  5. Naciąć bochenek na krzyż i ciasno zwinąć ćwiartki do siebie.
    Chleb posmarować mlekiem, żeby skórka była ciemna i chrupiąca.

  6. chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  7. Piec 30-35 minut.
    Po upieczeniu chleb wyłożyć na kratkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 marca 2018 Znalazłam ! Koniecznie do wypróbowania ! Na śniadanko cieplutki chlebek. Zabieram :) Dzięki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń