Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2138

Dodano:

Odsłon: 2772

Domowy, chrupiący chlebuś jest najlepszy :) Ten jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze wychodzi. A co najciekawsze - rośnie w lodówce całą noc :) Jak upieczecie go raz - zagości w Waszym menu na stałe!

Składniki

  • Mąka - 750 g
  • Drożdże - 25 g świeżych lub 7 g suszonych
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciepła woda - 2 szkl.
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski, mieszamy razem łyżką, przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki (miska-lub garnek- musi być naprawdę spora, bo ciasto rośnie i może nam się rozlać po lodówce).

  2. Następnego dnia rano podsypujemy blat mąką i krótko zagniatamy ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.

    Piekarnik nagrzewamy razem z garnkiem i pokrywką (nie miałam garnka do zapiekania więc wykorzystałam naczynie żaroodporne) do 220 stopni. Do gorącego garnka/naczynia wkładamy nasze ciasto, przykrywamy pokrywką i pieczemy w 200 stopniach 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. A potem możemy zajadać nasz smakowity chlebuś :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń