Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenno-razowy z siemieniem lnianym

Chleb pszenno-razowy z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1185

Dodano:

Odsłon: 3570

Pyszny domowy chlebek :).Bardzo łatwy do zrobienia

Składniki

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml letniej wody
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g siemienia lnianego
  • 300 ml letniej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy zaczyn : wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    W dużej misce umieszczamy obie mąki, sól, siemię lniane, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiamy rękami lub mikserem z końcówką takich pokręconych haków :) przez 3-4 minuty. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Po upływie tego czasu, przekładamy do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki).
    Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń