Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno warzywny

Chleb pszenno warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 551

Dodano:

Odsłon: 158

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 350 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szczypty chili
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 5 rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 10 cm pora
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem a potem wlać wodę, dodać sól i 3 łyżki mąki oraz olej i wymieszać. Zostawić zaczyn do porośnięcia. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Do podrośniętego zaczynu wsypać mąkę oraz pokrojone warzywa i wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.

  2. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i ułożyć ciasto w większej podłużnej foremce wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Można ciasto ponacinać. Ponownie zostawić ciasto w blaszce do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Taki chleb smakuje nawet sam bez żadnych dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń