Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni z maślanką

Przepis dnia 2015-09-05
Śniadania

Autor: aaasikkk

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1029

Dodano: 02.09.2015

Odsłon: 15751

Propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko! Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia.

Składniki

  • 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
  • 100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista
  • 3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych
  • 200g maślanki
  • 1/2 szkl.wody - ciepłej
  • 2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany
  • 2 łyżeczki soli - płaskie
  • 2 łyżki oliwy
  • masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem
  • kasza manna - do obsypania formy
  • maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH).

  2. Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.

    W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.

  3. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę.

    Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości.

    Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.

    Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.

  4. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką.

    Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd.- nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...

    Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował.

    Zajadać ze smakiem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 września 2015 Piękny chlebek! Ślicznie wyrósł i prezentuje się bajecznie smacznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń