Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3163

Dodano:

Odsłon: 3114

Wiele osób chce jeść i piec chleb domowy, ale twierdzą, że to trudne...obalamy ten mit:)

Składniki

  • 30 dag maki pszennej
  • 200 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy. Przełóż go do formy i przez środek zrób na powierzchni podłużne nacięcie. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń