Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, posypany płatkami żytnimi.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, posypany płatkami żytnimi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1405 Ocena: 17954

Dodano:

Odsłon: 1443

Bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką, posypany płatkami żytnimi. Prosty w zrobieniu.

Składniki

  • Zaczyn:
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 10 dag
  • Woda 120 ml
  • aktywny zakwas żytni 3 łyżki
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 50 dag
  • letnia woda 300 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • czarnuszka 2 duże łyżki
  • Opcjonalnie:
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • płatki żytnie do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

  2. W dniu pieczenia:

    Musimy przygotować formę, posmarować margaryną i posypać otrębami pszennymi.

  3. Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką.

  4. Dodajemy zaczyn i wlewamy wodę.

  5. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

  6. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy płatkami żytnimi, płatki lekko wciskamy drewnianą patką.

  7. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.

  8. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń