Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb razowy na zakwasie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Dzień przed pieczeniem: zakwas zmieszaj z mąką i letnią (ale nie gorącą) wodą. Konsystencja zaczynu powinna być ciężka i gęsta. Odstaw go na noc w ciepłe miejsce, aby przefermentował.
Dzień pieczenia: otręby wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, tak, aby je zakryła. Odstaw na 15 minut. Mąkę zmieszaj z wcześniej przygotowanym zaczynem, pestkami słonecznika i sezamem. Dodaj także otręby razem z wodą, w której się moczyły.
Ciasto wyrabiaj za pomocą miksera – w trakcie dodawaj powoli letnią wodę. mieszaj kilka minut. Ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
Długą keksówkę posmaruj dokładnie masłem. Przełóż do niej przygotowane ciasto, by sięgało do trzech czwartych wysokości. Wierzch ciasta wyrównaj łyżką lub zwilżoną dłonią. Przykryj czystą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni C. Najpierw piecz ciasto przez 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz przez 30 minut. Na koniec zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i dopiecz jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i z formy, ostudź na kuchennej kratce.
Czy wiesz, że… żyto zapobiega rozwojowi miażdżycy.Źródło: Tele Tydzień