Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb rosyjski z ziemniakami

Chleb rosyjski z ziemniakami

Autor: kibi87

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 852

Dodano: 20.03.2011

Odsłon: 20737

Jeden z moich faworytów, cienka skórka i wilgotny miąższ dzięki ziemniaczkom

Składniki

  • ugotowane ziemniaki posolone, 225 g
  • masło, 2 łyżki
  • zakwas żytni, 115 g
  • woda z ziemniaków, 100 g
  • Mąka pszenna, 350 g
  • drożdże instant, 1/4 łyżeczki
  • sól, łyżeczka
  • kminek mielony (niekoniecznie), 1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W oryginale był zakwas żytni razowy, ja miałam zwykły żytni.

  2. Ziemniaki połączyć masłem. Do miski włożyć zakwas i rozmieszać go z woda. Dodać mąkę pszenną, drożdże i sol, przemieszać, dodać ziemniaki oraz kminek. W razie potrzeby, gdy ciasto będzie lejące dodać więcej mąki, ale też nie za dużo. Wyrobić gładkie, delikatnie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).

  3. Ciasto wyłożyć na stół i odgazować dokładnie, czyli ciasto rozłożyć na kwadrat, złożyć górną część ciasta do środka, później dolną, następnie prawą do środka i lewą do środka. Ukształtować bochenek i włożyć go do kosza złączeniem w gore, kosz można zastąpić durszlakiem wyścielonym czystą ściereczką oprószoną mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, szybko naciąć(można nożyczkami) i wsunąć do naparowanego pieca, wstawić również metalową miseczkę z gorącą wodą.

  4. Piec z para przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę pieca do 210C i piec kolejne 15 minut. Później jeszcze 10 minut w 200C. Wystudzić przed pokrojeniem. Pyszny!

  5. Przepis pochodzi z http://piekarniatatter.blogspot.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rudolf 23 marca 2014 Do jakiej temperatury ma byc nagrzany piekarnik?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 10 kwietnia 2011 anika31, ziemniaki gotujesz w wodzie, potem jak odcedzasz to nie wylewaj wody do zlewu tylko zostaw do przygotowania ciasta chlebowego:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika131 08 kwietnia 2011 przepraszam ale o co chodzi z wodą z ziemniaków?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika131 08 kwietnia 2011 nierozumiem o co chodzi z wodą z ziemniaków?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 23 marca 2011 jak alutka50 zauważyła krakus forum pomylił

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 23 marca 2011 A w Rosji ten chleb jest od zawsze i też go mozna tak nazwać a ty się chamuj krakusie z epitetami bo chyba forum pomyliłes!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Krakus 23 marca 2011 To jest KRAKOWSKI chleb PRĄDNICKI a nie żaden rosyjski. Piecze się go w Polsce od czasów Średniowiecza (...)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 22 marca 2011 Piękny na tym zdjęciu. Aż chce się wyjąc tą kromkę z ekranu :) Do ulubionych, a jakże :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 21 marca 2011 Nigdy nie robiłam takiego chlebka. Do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń