Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb szpinak z awokado

Chleb szpinak z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1276

Dodano:

Odsłon: 542

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 awokado
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 ziemniaki ugotowane
  • 1 łyżeczka soli płaska
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części.

  2. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma.

  3. Do drugiej części ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto też.Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy.

  4. Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin.

  5. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb.

  6. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń