Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z ziarnami dyni i słonecznika

Chleb z ziarnami dyni i słonecznika

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 3827

Od bardzo dawna w mojej rodzinie zrezygnowało się z kupna gotowego pieczywa. Jedynie mężczyźni nie do końca dali się przekonać. Mimo, że nie mam jeszcze maszyny do wypieku chleba, świetnie radzę sobie bez niej. Wypiek domowego pieczywa może nie jest do końca prosty, czasem może coś się nie udać, to warto mimo wszystko próbować, modyfikować przepisy i dodać coś od siebie. Dziś przedstawiam wam chleb z ziarnami dyni i słonecznika na świeżych drożdżach.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • po 3 łyżeczki cukru, soli, siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 l ciepłej (nie gorącej!) wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozrabiamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe sypkie składniki, wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń