Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb żytni

chleb żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2533

Dodano:

Odsłon: 5740

żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

Składniki

  • 175 g mąki żytniej 750
  • 150 g mąki żytniej razowej 2000
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 275-300 g wody
  • łyżka soli
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wieczorem:

    Mieszam składniki /do połączenia/ w dużej misce. Nakrywam ścierką. Odstawiam na minimum 10 godzin.

  2. Od rana:

    Blat posypuję mąką. Formuję bochen tulając go po blacie /podsypuję mąką/. Przekładam kulkę na zasypaną mąką ścierkę. Ukłądam w misce do wyrośnięcia na około 2 godziny /minimum około godziny/.

    Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Do środka wkładam naczynie żaroodporne z pokrywką.

    Przekładam chleb do gorącego naczynia. Piekę 30 minut pod pokrywką w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń