Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopskie żeberka pieczone

Chłopskie żeberka pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 899

Dodano:

Odsłon: 5430

Bardzo lubię żeberka! A Wy? Zapraszam na chłopskie żeberka pieczone, które zrobiłam wczoraj, ale pozostało już po nich tylko miłe wspomnienie.

Składniki

  • 2 kg żeberek
  • Mieszanka przypraw do żeberek:
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1.5 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej suszonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • Na sos:
  • 1 szklanka keczupu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1.5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1.5 łyżeczki sproszkowanej cebuli
  • 1 łyżeczka czarnego świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2.5 łyżki mielonej ostrej papryki (można dodać pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki)
  • 4-5 łyżek brązowego cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy też błonę z wewnętrznej części żeberek.

  2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy żeberka i odstawiamy do lodówki na pół godziny, by składniki się przegryzły.

  3. Przygotowujemy następnie sos. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos odrobinę zgęstnieje.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Żeberka układamy na dwóch warstwach folii aluminiowej, mięsista stroną do dołu. Smarujemy je połową przygotowanego sosu.

  5. Następnie kładziemy jeszcze dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zaciskamy brzegi.

  6. Pieczemy 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości. Po upływie ok. 2 godzin zdejmujemy folię aluminiową i smarujemy żeberka pozostałym sosem.

  7. Chłopskie żeberka pieczone podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, colesławem, lub innymi ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń