Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiąca cukinia z parmezanem

Chrupiąca cukinia z parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3118

Dodano:

Odsłon: 612

Chrupiaca cukinia, panierowana w bulce tartej i parmezanie - doskonala przystawka, przekaska lub nawet caly posilek z pikantnym sosem pomidorowym.

Składniki

  • 3 duze cukinie
  • 3 jajka
  • 300 g bulki tartej
  • 200 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smazenia
  • sos pomidorowy (lub inny)
  • swieza bazylia (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie umyc i pokroic w slupki, nie trzeba ich obierac.
    Wlozyc do durszlaka i posolic, poczekac chwile az wycieknie z nich woda - im wiecej jej bedzie, tym bardziej beda chrupiace.
    Przygotowujemy jajka do panierowania, na innym talerzu bulke tarta z polowa parmezanu
    Obtaczamy paluszki najpierw w jajku, potem w bulce z parmezanem i smazymy na glebokim oleju.
    Kiedy paluszki beda zlote, kladziemy je na kratke, aby obciekly z tluszczu i nastepnie obtaczamy w reszcie parmezanu.

  2. Podajemy na goraco z sosem pomidorowym i bazylia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń