Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące chipsy jarmużowe

Chrupiące chipsy jarmużowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1188

Dodano:

Odsłon: 3121

Chipsy z tego warzywa są jednym z najzdrowszych na świecie.

Składniki

  • 4 duże liście jarmużu ( około 200 gramów)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki kozieradki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jarmuż dokładnie umyć i wyciąć twarde łodygi. Nie bardzo je lubię bo w zawsze są twarde, podczas gdy cały chips jest spalony.
    Jarmuż należy dokładnie osuszyć, tak aby na liściach nie było wody. Można wykorzystać suszarkę do sałaty.

    Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Można też poeksperymentować i wybrać własne smaki. Moja koleżanka robiła takie chipsy z suszoną cebulą i czosnkiem. Wyszły równie smaczne.

    Na tym etapie należy nagrzać piekarnik na 150 stopni C i włączyć termoobieg.

    Ważne jest aby jarmuż był suchy bo mokre liście zaczną parować i wtedy nie będą chrupkie.
    Suchy jarmuż „porwać” na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej wielkości, aby chips był „na raz”.
    Włożyć go do miski, dodać oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła całą powierzchnię listka. Potem dodać przyprawy i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika

    Olej sprawi, że jarmuż ładnie się upiecze, ale też wszystkie przyprawy dobrze się „przykleją”.

  2. Chipsy piekłam około 10 minut w temperaturze 150 stopni, wyjęłam jarmuż, przemieszałam go i raz jeszcze wstawiłam na około 3-4 minutki.
    Po upieczeniu należy go wyjąć z piekarnika i przełożyć do miseczki.

    Chipsy będę chrupkie przez około 2-3 godziny po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń