Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące mielone inaczej

Chrupiące mielone inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 15062

Dodano:

Odsłon: 122065

Kotleciki są bardzo chrupiące i super smakują podane z czerwonym barszczem, mój mąż z początku myślał że są to mini krokiety, bo tak właśnie wyglądają , więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych krokietów, to ja polecam wam zrobić chrupiące kotleciki, robi się je o wiele szybciej , a smakują bardzo podobnie.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 4 sztuki wafli tortowych kwadratowych
  • 7 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięsną masę wykładamy na dwa wafle ułożone jeden na drugim.

  2. Dokładnie rozsmarowujemy mięso na waflach. A następnie przykrywamy je dwoma pozostałymi waflami. Wafle z mięsem kroimy ostrym nożem w kwadraty.

  3. Pozostałe jajka roztrzepujemy doprawiając je solą i pieprzem. Każdą waflowo-mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w jajkach. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone kawałki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju rumieniąc z każdej strony na złoto-brązowy kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180'C). Usmażone kotleciki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

loscartmanos 26 lutego 2018 A jako dodatek - skierowanie na angioplastykę. XXI wiek i ciągle zerowa wiedza o prawidłowym odżywianiu. Obrzydliwe... Odpowiedzi: 1 ▼

43 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 26 lutego 2018 Jakoś mnie nie przekonuje ten przepis, nie ryzykowałabym !! Przecież jeden wafel rozmoczy się od mięsa, drugi od jajka !! Wolę zrobić po prostu sznicelki. Odpowiedzi: 1 ▼

77 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lutego 2018 Świetny pomysł, można je wcinać, o każdej porze dnia :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń