Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące nuggetsy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 199
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 199
Składniki
Mięso z piersi kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kawałki, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, by pierś skruszała. Po wyjęciu osusz mięso, posól i oprósz pieprzem.
W osobnych miseczkach umieść roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Płatki kukurydziane rozdrobnij w moździerzu lub włóż do foliowego woreczka, zawiąż, a potem rozgnieć wałkiem do ciasta. Dodaj do bułki tartej, dokładnie wymieszaj.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Porcje mięsa panieruj w jajku oraz bułce tartej z dodatkami. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na rumiano 5-10 minut.
Po wyjęciu chrupiące nuggetsy osącz z nadmiaru tłuszczu na bibule lub ręczniku kuchennym. Podawaj na stół z warzywami.
Ten produkt warto mieć w kuchennej szafce. Przyrządzisz z niego nie tylko szybkie śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale także deser z owocami. Pokruszone płatki możesz zaś dodawać do mięsa mielonego zamiast bułki tartej lub używać jako składnik chrupiącej panierki.
czas ok. 25 min; porcja – 580 kcal, cena 5,50 złŹródło: Świat kobiety