Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiące zapiekanki z bagietki

Chrupiące zapiekanki z bagietki

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 4389

Pyszne zapiekanki z ulubionymi dodatkami polane ketchupem i sosem czosnkowym, posypane zieloną cebulką. Idealne na kolację, czy jako przekąska na imprezę

Składniki

  • 1 długa bagietka (lub 2 mniejsze)
  • ok. 400g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • kilka plastrów szynki
  • starty ser żółty lub mozzarella
  • kilka plastrów sera wędzonego (rolady wędzonej)
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • szczypiorek
  • ketchup
  • sos czosnkowy:
  • 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • suszona bazylia, oregano, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle.
    Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Na bagietkach położyć usmażone pieczarki, kawałki szynki, plasterki ogórka kiszonego, posypać startym serem, na to położyć plastry sera wędzonego.
    Piec w piekarniku w 180st ok 5-8 min.
    W tym czasie można posiekać szczypiorek i przygotować sos czosnkowy: wymieszać majonez z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
    Upieczone zapiekanki polać ketchupem, sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń