Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiący kurczak na zielonej fasolce w pomidorach

Przepis dnia 2013-02-18
Chrupiący kurczak na zielonej fasolce w pomidorach

Autor: DoprawioneF

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 171

Dodano: 14.02.2013

Odsłon: 4385

Choć nie wygląda jest to bardzo szybkie danie. Potrzebne składniki zapewne znajdziesz w swojej lodówce lub zamrażarce. Idealnie sprawdzi się przy wizycie niezapowiedzianych gości. :)

Składniki

  • ryż, 2 woreczki
  • pierś z kurczaka, 1 (podwójna)
  • fasolka szparagowa, 300 g
  • cebula, 1 sztuka
  • krojone pomidory w puszce, 1
  • pokruszone płatki kukurydziane lub wiórki kokosowe, do panierki
  • olej, 3 łyżki
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • cukier, szczypta
  • oregano, sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu).

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj.

  3. Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i usmaż na rozgrzanym oleju (możesz z powodzeniem upiec je w piekarniku).

  4. Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 23 lutego 2013 Dziękuję bardzo :) Faktycznie zapomniałam napisać o occie balsamicznym.. należy dodać go do sosu pomidorowego :) Naprawdę bardzo poprawia jego smak! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 18 lutego 2013 Przepis na naprawdę niezłym poziomie biorąc pod uwagę samo danie jak i podanie go:-)) Robi wrażenie więc zabieram ze sobą i zostawiam 5 bo wiem ze będzie pyszne :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 17 lutego 2013 Ciekawy przepis na kurczaka, a że lubię kurczaka to na pewno w ten sposób spróbuję zrobić 5-ka za przepis :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikado 17 lutego 2013 a co zrobić z octem balsamicznym?nie umie si doczytać w tekście. A przepis bardzo fajny;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 15 lutego 2013 Smakowite danie i jak pięknie podane :)) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń